Вижте как се транспортира най-голямото витло за вятърен генератор в света


27 Dec 2022

Датската компания Vestas произведе най-големия вятърен генератор в света. Снимките от транспортирането на една от трите 115,5-метрови витла на перката разкриват, че логистичните предизвикателства са били сериозни.

 

Огромните витла са за вятърния генератор Vestas V236-15.0 MW. Той е произведен в Дания и тепърва започва тестове в северозападната част на страната преди серийното производство на този тип генератори да стартира през втората половина на 2023 г.

Диаметърът на ротора е 236 метра, а площта на въртене – 43 743 кв. метра – световни рекорди и за двете. Височина на корпуса също е рекордна – 280 метра. Един подобен генератор ще бъде способен да произвежда по 80 гВтч на година – достатъчно за захранването с енергия на 20 хил. средностатистически европейски домакинства. Това би спестило на атмосферата 38 хил. тона въглероден диоксид, което се равнява на грубо 25 хил. коли с ДВГ.

Транспортът на гигантските перки налага затварянето на пътища и преформатирането на растителността в районите на кръгови кръстовища, както може да видите в галерията над текста и във видеото. Макар една такава перка да е относително лека за размерите си (достатъчен е само един влекач), то ремаркето е повече от интересно – то е дву и дори трисъставно.


 

Лукс от Китай!