Продава се Rolls-Royce Phantom II с 27-литров „самолетен“ двигател

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

28 Dec 2022

Историята на двигателя  е интересна, защото въпросният 27-литров агрегат е Rolls-Royce PV-12 Merlin, първоначално произведен за вграждане в самолети. И по-точно е с произход Hawker Hurricane, но в последствие бил преработен за използване в танк – Meteor Mk1.

Защо? Ами, RR имали програма, която произвеждала мотори за танкове, събрани от части от двигатели на катастрофирали самолети. Един вид рециклирали агрегатите, но без да рискуват да ги вдигат отново във въздуха. Въпросният автомобил се задвижва именно от такъв мотор.

Параметрите са внушителни: 12 цилиндъра и 27 литра работен обем, „вадещи“ 800 к.с. и над 2000 Нм въртящ момент. И по-точно 2037 Нм въртящ момент при смешните за нормален автомобилен агрегат 1500 об/мин.

Самолетно-танковата машина е завинтена за шаси от 1930 Rolls-Royce Phantom II. Майсторът сътворил това чудовище се казва Алан Дженър, британец, чието дело е и алуминиевата обшивка. Горивният резервоар е от биплан de Havilland Dragon Rapide, а 64-литровият маслен резервоар е от изтребител Fairey Firefly. Последният се задвижва от 37-литров мотор Rolls-Royce Griffon V12.

Супер, искате тази кола? Обявена е за 500 000 паунда или точно 1 110 700 лв. Интересно е и дали ще може да минете технически преглед с този звяр, макар че у нас почти няма невъзможни неща.

 

Много практичен и интересен!