Двигател на Corvette C8 Z06 се счупи след едва 80 км


29 Dec 2022

Съвременните коли стават все по-умни и сложни, но понякога това не е достатъчно, за да се отървем от нелепи повреди. Това важи и при скъпи спортни модели, като Corvette Z06. Собственик на чисто нов Vette C8 Z06 го върнал с автовоз в сервиза с пробег от едва 80 км.

Някой си Марко Гарсия купува колата наскоро и чува нетипичен звук от двигателя още на прибиране към дома си. Историята е подробно разказана във видеото по-долу, но накратко тя завърша с плашещи звуци от двигателя и още по-плашещ черен дим от ауспуха на струващото 180 хил. долара возило.

 

Z06 използва изцяло нова версия на класическия V8 на Corvette. Новият атмосферен 5,5-литров мотор се разработва от 2014 г. и при дебюта си се превърна в най-мощния атмосферен V8 в света – с 679 к.с. при 8400 об/мин.

Някои предполагат, че новият собственик е пробвал възможностите на колата по-агресивно от очакваното, но Z06 автоматично ограничава оборотите в първите 800 км при всеки нов автомобил, а освен това средната скорост на бордовия компютър показва едва 18 мили/ч (30 км/ч), така че в случая едва ли шофьорът е виновен.

Следим развитието на случая с интерес, но все пак трябва да си дадем сметка, че един счупен двигател не е достатъчен, за да се правят оценки за качеството на Corvette като цяло.

 

Лукс от Китай!