Германски полицаи преследваха Tesla на автопилот със заспал шофьор зад волана


04 Jan 2023

Германски пътни полицаи преследваха Tesla с включен “автопилот” в продължение на 15 минути. Инцидентът от района на Бамберг, Бавария, се разиграл на 29 декември 2022 г. Около обяд полицаите забелязват спящ човек зад волана на Tesla по магистрала A70. Колата се движела с постоянна скорост от 110 км/ч. Служителите на реда направили неколкократни опити да събудят шофьора с включени сирени, с клаксона или по високоговорителя, но успели едва след 15 минути.

През това време колата неотлъчно спазвала лентата си, а шофьорът кротко спял в отпуснатата назад седалка. За да заблуди круиз контрола, той бил закачил за волана тежест. В случай че системите на една Tesla установят, че шофьорът е заспал, колата би следвало автономно да спре край пътя по безопасен начин.

Полицейският доклад съобщава, че шофьорът показал видими белези за употреба на дрога, без да дава подробности дали е направена проверка за наркотици. Засега знаем, че е започнало разследване и книжката на експериментатора е временно отнета. Междувременно дискусиите около т.нар. автопилот на Tesla в Германия и цяла Европа са все по-ужесточени. Почитателите на системата, която по същество е доста развит адаптивен круиз контрол с AI, дават новия случай за пример, че автопилотът може да се справи с реален трафик, докато враговете й обръщат внимание колко е лесно тя да бъде заблудена от допълнително устройство или просто от кенче с бира, вързано за волана.

 

Лукс от Китай!