Български наносателит излетя с първия полет на SpaceX за 2023

  • Кадри от изстрелването на ракетата и от процеса по създаването на българския сателит на борда Кадри от изстрелването на ракетата и от процеса по създаването на българския сателит на борда

05 Jan 2023

Българската компания EnduroSat изпрати пореден сателит в Космоса на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX. Компанията на Илон Мъск изстреля тежащата 550 тона ракета със 114 сателита от 24 държави на борда.

Българският сателит Platform-2 е търговски високотехнологичен наносателит. Той e изграден от шест стандартизирани единици по стандарта CubeSat (6U CubeSat) и превозва комерсиални полезни товари, в това число установки за изпитания на горивните системи на Magdrive и Hypernova, съобщава Космос БГ.

 

С ракетата на Space X за първи път полетя и довеждащата платформа Orbiter на американската фирма Launcher, чийто офис в началото на войната се премести от Украйна в България. Със същия полет пътуваха и други източноевропейски сателити, включително новите албански сателити, които ще направят заснемане на територията на Албания с висока разделителна способност. Falcon 9 би следвало да лети доста често през 2023 г. – всъщност SpaceX предвижда точно 100 полета, следващият от които – на 8 януари.

 

Лукс от Китай!