Вижте как ще изглеждат новите пътнически вагони на БДЖ, разработени в Дряново


09 Jan 2023

В момента във Вагонен Завод Интерком Дряново тече работата по разработка на бъдещия нов пътнически ЖП вагон за нуждите на БДЖ. Известен като проект Сокол, синьо-зеленият вагон се базира на Серия Б – 84, разработена в началото на 80-те години от института на БДЖ. От тази серия са произведени общо 307 вагона, които и до ден днешен съставляват основна част от превозния парк на националните железници.

„Сокол, както наричаме проекта е комплексно предложение, което е съобразено с всички съвременни изисквсния на пътниците и БДЖ. В проекта влизат вагони II класа, вагони I класа и специализирани вагони за превоз на пътници с увреждания, както и бюфет, за да се запълни комфорта на пътуващите при по-дълги дестинации. До подписването на договора „Сокол“ завода реализира много други ангажименти, за да отговори на нарасналите потребности. На първо място изграждането на нови технологичен и конструкторски екип. В него влизат доайени на вагоностроенето в България и млади специалисти. В момента по проекта работят близо 17 инженер-конструктори и технолози, които съвместно с екипите на партньорите ни от Украйна и Германия успяха да постигнат резултати, които да отговарят на изискванията," коментират от завода в Дряново.

Към момента е разработена и се изгражда изцяло модернизацията на талигата на вагона, както и други основни възли и компоненти:

- вагонът ще бъде напълно климатизиран с 2 агрегата;

- модерни седалки за I и II класа;

- спирачна система 2021 г. на KNOR – BREMZE;

- модерни електрически врати IFE;

- видеонаблюдение, също и аудио и видео уредба, както и нова информационна система;

- вакумни тоалетни и тоалетни за хора с увреждания.

Все още не се знае кога ще бъде завършен първият изцяло реновиран вагон и кога ще влезе в експлоатация. Но съдейки по снимките, работата по вагона е доста напреднала и можем да се надяваме да го видим по родните ЖП участъци съвсем скоро. Повече информация можете да откриете на сайта на Вагонен Завод Интерком Дряново.

Лукс от Китай!