Египтянин счупи рекорда за най-дълго пътуване с електрически мотоциклет


10 Jan 2023

Египетският мотоциклетист и борец срещу климатичните промени Али Абдо вече е носител на рекорда за най-дълго пътуване с електрически мотор. Преди време пичът мина 919 км за 24 часа, което е световен рекорд за електрически мотор. Сега той измина 12 749 км за месец, съобщава BikesRepublic.com. При това Абдо е зареждал по бензиностанции, джамии, училища, а не на разрастващия се брой зарядни станции в Египет, защото пътешествията му са част от кампания за популяризиране на проблемите, свързани с климатичните промени. 

 

Внушителният пробег е навъртян за едва месец, в който Абдо посещава университети, училища и спортни клубове, за да говори за климатичните промени. В края на обиколката си той паркира своята Energica EsseEsse 9 пред сградата, в която се проведе конференцията на ООН по изменението на климата в Шарм ел-Шейх на брега на Червено море.

EsseEsse 9 се захранва от литиево-полимерна батерия с използваем капацитет 18,9 кВтч. Мощността на мотора е 109 к.с., съчетани с 200 Нм. Максималната скорост е 200 км/ч.

 

Абдо планира още по-амбициозна задача за догодина – да стигне с мотора си до следващата климатична среща на ООН в Обединените арабски емирства, съобщава Meteo-ride.com. За целта той няма да кара директно, а ще популяризира електрическите превозни средства и мерките срещу климатичните промени в Йордания, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт и Оман, с което вероятно ще счупи собствения си рекорд за най-голям пробег и ще опита да подобри този за най-много страни, посетени с електрически мотор.

Първородната Godzilla!