Hyundai Ioniq 5 може да се движи настрани като рак (Видео)


11 Jan 2023

Този изключително маневрен Hyundai Ioniq 5 бе показан на изложението за електроника CES (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас. Той е дело на подразделението Hyundai Mobis, което е ангажирано с автономното шофиране на Hyundai, а от няколко години работи по завиващата системата e-Corner.

Първата версия на e-Corner, при която четирите колела могат да се завъртят на 90 градуса, бе показана през 2018 г. Днес, тя е усъвършенствана и инсталирана в познатия Ioniq 5. Това позволява на електромобила да завива по-добре в тесни пространства и да паркира паралелно, движейки се настрани като рак.

Модулът e-Corner, който се монтира на всяко колело, позволява и движение по диагонал.

Според Hyundai Mobis техният e-Corner е колело с вградени в него електродвигател, амортисьор, спирачна система и завиващ модул. Корейците обаче не разкриват теглото на такъв тип колело, което със сигурност няма да е леко.

Освен за килограмите от Hyundai са мълчаливи и относно въпроса дали ще видим e-Corner в серийните модели на марката. Или ще остане просто като концептуална разработка, чиято висока цена в крайна сметка я спира да достигне до масово производство.

Първородната Godzilla!