Мисия 'Зелено такси' - Гърция пусна субсидия до 22 500 евро за подмяна на стари ДВГ таксита с електромобили


13 Jan 2023

Гърция стартира програма, която трябва да финансира подмяната на около 2000 стари таксита с двигатели с вътрешно горене с електрически автомобили. Предвижда се субсидиране с 40 на сто от нетната каталожна цена на електромобила до максимум 17 500 евро на превозно средство.

Програмата беше обявена официално от гръцкото правителство. Допълнителни 5000 евро ще бъдат изплащани при извеждане от експлоатация на старото такси с ДВГ. По желание потребителите могат да кандидатстват за 500 евро субсидия за закупуване на домашна зарядна станция. Заявления за новата програма „Зелено такси“ се приемат от 9 януари до края на 2023 г.

Правителството разполага с общ бюджет от 40 милиона евро по новата програма. Средствата идват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост (RRF). Целевата група на програмата са собственици на таксита с емисионна норма Евро 5 или по-стари.

„Правителството, вярно на своя ангажимент за ефективно насърчаване на зеления преход, продължава с нова инициатива, като стартира програмата 'Зелено Такси' с бюджет от 40 милиона евро. С това ние помагаме на 2000 професионални таксиметрови шофьори, подкрепяйки всеки от тях с до 22 500 евро, да сменят старото си превозно средство с ново, чисто електрическо такова“, обобщава Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция.

„По този начин подкрепяме много професионалисти в практиката и в същото време се доближаваме още повече до нашата национална цел за 2030 г., според която едно от всеки три нови превозни средства ще бъде електрическо“, коментира още Скрекас.

Лукс от Китай!