Tesla свали цените с до 22%, за да се бори с конкуренцията от Китай и Европа


13 Jan 2023

След като преди седмица сериозно свали цените в Китай, сега Tesla направи същото и на другите си два основни пазара – Щатите и Европа. Това се случва само няколко дни, след като шефът на Tesla за Китай и Азия пое пазарите в Щатите и Европа. Илон Мъск предупреди за опасността от рецесия, така че по-ниската цена е мярка за увеличение или поне запазване на броя продажби за сметка на печалбата. 

Новината не беше понесена добре от борсите, като на франкфуртската акциите на Tesla паднаха с 3,8%, а се очаква в Ню Йорк сривът да е по-голям. Въпреки това новите цени със сигурност ще се отразят добре на продажбите на най-популярната марка за електромобили в света в момент, в който конкуренцията от Европа и най-вече от Китай става все по-силна. Освен това те ще позволят използване на държавна субсидия на много пазари, например във Франция.

 

Цените за повечето версии на Model 3 и Y в Германия, например, са надолу с между 1 и 17%. През декември Model 3 и Model Y бяха най-продаваните коли в Германия, а за интереса към електрическите модели в родината на двигателя с вътрешно горене говори фактът, че ID.3 за първи път изпревари Golf по продажби. Reuters съобщава, че най-голяма е отстъпката в цената за Model Y RWD (17%) и Model 3 RWD (12%), докато версиите Performance на германския пазар са поевтинели със съответно 1 и 4%. 

Във Франция най-евтиният Model 3 вече струва 44 990 евро и с държавната отстъпка от 5000 евро цената му пада точно под 40 хил. евро. В Италия цените на Model 3 пък са с до 22% надолу, съобщава Automotive News.

 

Първородната Godzilla!