МВР ще взема повече точки при нарушение


16 Jan 2023

Министерството на вътрешните работи предлага наредба, с която ще се увеличи броят отнемани точки при най-честите пътни нарушения. Целта е да се намалят катастрофите, заявяват от МВР, цитирани от Economic.bg, без да уточняват дали контролът ще бъде увеличен.

Вече при наличие на 0,5 - 0,8 промила алкохол в кръвта ще се отнемат 8 контролни точки, а при наличие на 0,8 - 1,2 промила – 12 точки. За отказ от проба за алкохол, независимо дали за тестване с дрегер или кръвна проба, КАТ ще отнема директно 15 точки, или с 3 повече от сега.

За първи път ще се отнемат точки на нарушителите, които карат в аварийната лента на магистралите – 10 точки.

Ще бъде увеличен броят на точките, които се отнемат при забранено изпреварване – те ще са 10 при изпреварване без опасност за движението и 13 – при създаване на опасност.

18 точки пък ще се отнемат при шофиране в населено място с над 50 км/ч над ограничението. Досега за това нарушение се отнемаха 12 точки. За преминаване на червено пък, както и за отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека, които са едни от най-честите нарушения у нас, ще се отнемат 10 точки, вместо 8 досега. Същото е наказанието и за тези, които не спират на знака “Стоп”, както и за липса на предпазен колан.

За любителите на говоренето по телефона без “свободни ръце” наказанието е 8 точки.

Припомняме, че шофьорите у нас имат максимално 39 точки. 

 

Лукс от Китай!