Адвокат предлага: да намаляваме при насрещно изпреварваща кола по закон


19 Jan 2023

Статистиката за смъртните случаи и ранените по българските пътища съвсем не е обнадеждаваща през последните години. Въпреки привидно неспирните опити на знайни и незнайни експерти за промяна в положителна посока, резултатите, в най-добрия случай, са недостатъчни.

Попаднахме на ново предложение, за което разбираме, че не е официално входирано като предложение за промяна на закона за движение по пътищата. Въпреки това, идеята ни се стори интересна и бихме желали да чуем вашето мнение - би ли имала реален ефект върху безопасността по пътищата?

Адвокат Елица Буенова се занимава със защита на пострадали при ПТП. Ето каква е нейната идея (публикуваме текста в оригинален вид без редакторска намеса):

"Едно от предложенията, които съм направила, е изрично да се запише като задължение на водачите, ако видят насрещно изпреварване, което създава опасност, да намалят.

Някой ме попита - това не значи ли, че толерираме неправилното изпреварване.
Ами не значи. Значи, че трябва да следим пътната обстановка и да предвиждаме идиота отсреща, за да спасим и него и себе си.
Гледайте втория камион и ми кажете какво би станало, ако не бях го видяла и не бях намалила. Все пак ми излезе зад първия камион….

Дописвам поста, защото съм шокирана колко много хора са забравили разпоредбата на чл.20, ал.2, изр.2 от Закона за движение по пътищата, който гласи - Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Това задължение го има и сега, но и вашите коментари доказват теорията ми, че правилото е твърде общо и хората не знаят къде да го прилагат. Затова предложих да се напише изрично в различните глави в закона, за да е по-ясно и по-конкретно, както е при изпреварването, при пешеходната пътека и не помня още къде. Всички сте длъжни и сега по закон да намалите в тази ситуация!!!! А не да се хакнете челно в тоя - нищо че е виновен или да се хвърлите в драките. А този отзад ще си носи кръста за неспазване на дистанция!!!"

Лукс от Китай!