Още 16 влака за 250 млн. лева купува софийското метро


24 Jan 2023

Метрополитен ЕАД обяви обществена поръчка за поръчка и доставка на 16 нови метровлака в София. Поръчка с официално име "Доставка на метровлакове за линиите на метрото в София с две обособени позиции" е входирана на 23 декември миналата година, а финалната дата, до която се приемат заявки, е 15 март 2023 година. 

Предвидено е закупуването на общо 16 машини, които ще обслужват два различни участъка. Осем влака ще отидат за отклонението на третата линия на столичното метро към район Слатина, а другите осем ще се използват за първа и втора линия, където в момента се движат остарели влакове. Общата сума на обществената поръчка е 250 милиона лева.

Пълни подробности по отношения на изискванията можете да откриете от файловете на този линк, но съвсем накратко - влаковете не могат да бъдат руски заради търговските ограничения, които Русия изтърпява заради нахлуването си в Украйна. Новите мотриси, които ще се движат по т.нар. "руски метролинии" - тези линии, по които в момента се движат руски влакове - трябва да могат да работят "без да се изисква монтиране на допълнително стационарно оборудване по първа и втора метролинии и в диспечерските пунктове".

"Няма да участват руски компании в тази поръчка, защото действа европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в ЕС, а и във връзка със санкциите срещу Русия не могат да кандидатстват", коментира Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен ЕАД, пред Дневник. Всъщност, Братоев пояснява още, че т.нар. руски влакове всъщност съвсем не са изцяло руски - "двигателите им са японски Hitachi, електрониката също е японска". Това се е наложило след неуспешни самостоятелни разработки на електродвигатели.

Първородната Godzilla!