Софийският градски транспорт се готви за ефективна стачка


24 Jan 2023

В следващите дни е напълно възможно да станем свидетели на ефективна стачка от страна на служителите в градския транспорт в София. За такава възможност съобщи председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда Подкрепа Иван Кирилов в интервю за БНР.

Исканията са за увеличение на заплатите на персонала с 30 процента, като то трябва да обхване работниците в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност. Желанието на представителите на федерацията са за повишение на възнагражденията със задна дата от 1 януари 2023 година.

„Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой“.

Сериозен проблем има и с недостига на кадри - само в софийското метро през миналата година са напуснали 100 човека. Подобно е положението и в наземния транспорт, което пък поставя под още по-голямо напрежение наличния персонал.

„Хората от градския транспорт не желаят вече да протестират, те предпочитат направо да се премине към стачни действия като първоначално е възможно да се случи така, че да има едночасова ефективна стачка. Понеже законът го позволява, в по-скоропостижни срокове. Протестът е за хората, които не са на работа, излизат със знамената и транспарантите на площадите. Това е протест“, коментира пред БНР Кирилов.

Снимки: Sofiatransport transport gallery

Първородната Godzilla!