Тази пролет трябва да започне строителството на магистрала Струма през Кресненското дефиле


25 Jan 2023

Заглавието със сигурност ви звучи познато. Може би сте чували подобни анонси за различни отсечки от родните магистрали десетки пъти. Дали и този път става дума просто за едно празно обещание - не знаем, но е факт, че в интервю за 24 Часа министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков сподели подобна информация.

„За Кресненското дефиле се работи. Трябва да излезе анализът на мерките за смекчаване на въздействието от трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Той ще е готов до края на януари. След което веднага ще стартираме процедурата за одобряване на подробните устройствени планове за тази част от магистралата, които вече са готови. Тогава ще можем да издадем частични разрешения за строеж“ обясни процедурата Шишков.

Разрешителните, както става ясно от думите му, ще са частични. Това ще позволи да бъде ускорена процедурата и да се използва сегашната Оценка за въздействие на около среда, която изтича в края на май. Ако всичко това се случи по план, строителните дейности по трасето ще могат да започнат още тази пролет.

„Частични, за да можем да спасим доклада за ОВОС и да не се налага да се прави нов, което ще отнеме години. А не можем да започнем цялото строителство, защото нямаме готови подробни устройствени планове за цялото трасе през Кресненското дефиле, пък и се налагат още отчуждения. Докато трасето стигне до планираните виадукти, там има на места и частни имоти“.

Първородната Godzilla!