Porsche Vision 357 е подарък по случай 75 години Porsche


26 Jan 2023

Преди 75 години Фери Порше сбъдва мечтата си, регистрирайки направен от самия него спортен автомобил. Това се случва на 8 юни 1948 г., колата е 356 No. 1 Roadster, първата носеща името Porsche. По този повод марката представя концепцията Porsche Vision 357.

„Създадохме много специален подарък под формата на Porsche Vision 357, чиято визия е базирана на 356 и подчертава значимостта на нашето дизайнерско ДНК.“ Думите са на Майкъл Мауер, главният отговорник за това как изглежда тази кола.

Не е трудно да припознаете различни елементи от 356, като се започне от най-очевидното, линията на покрива, мине през оформлението на страничните стъкла и се стигне до надлъжните ресни в задната част, интерпретиращи решетката на оригинала.

Ретро препратките обаче контрастират със съвременно-футурустични решения, като светлините, които са част от самото купе. Вратите нямат видими дръжки, а ролята на външни огледала се изпълнява от камери. Джантите са магнезиеви с карбонови аеро елементи, 20-инчови и също „закачащи се“ с класическите колела на Porsche 356 A и 356 B.

Техниката? Отдолу се намират частите на Porsche 718 Cayman GT4 RS, което означава, че в средата работи един от най-готините съвременни агрегати: 4-литровият 6-цилиндров боксер с мощност 500 к.с. и страхотен звук. Ще видим ли серийно Porsche 357? Малко вероятно, но пък може да се порадваме на яката галерия.

Първородната Godzilla!