Търси се механизъм за връщане на отстъпките за горивата, пари имало


27 Jan 2023

В края на деня вчера стана ясно, че Eвропейската комисия е открила наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсиране на поскъпването на горивата. Проблемът се крие в това, че от отстъпката можеха да се възползват само собственици на лични автомобили (без служебни) с българска регистрация и съответно български талон. Това противоречи на принципите на общия европейски пазар, но въпреки това, изглежда се обсъжда връщането на мярката.

В интервю за bTV министърът на икономиката Никола Стоянов коментира, че държавата разполага с нужните средства, за да върне отстъпката, но засега не съществува точния механизъм, по който това да се случи.

"Точката е минала през Министерски съвет. Има работна група, в която се обсъждат всички варианти за бизнеса и гражданите по отношение на горивата. Има технически проблеми. Депутатите взеха някои решения. Каквото и да реши Министерски съвет, трябва да мине през обществено обсъждане", коментира Стоянов.

В момента се обсъждат различните начини, по които отстъпката може да бъде върната. Работната група дори е прегледала вариант, при който помощта да е само за хора с доходи под 1000 лева.

"Ситуацията е странна, защото пари има. Основната част от тях е от вноските на "Лукойл". Въпросът е технически да бъдат изработени мерки по правилата и те да действат," допълва Стоянов.

Първородната Godzilla!