Ограничиха глобите за липса на винетка до 900 лв. на година


31 Jan 2023

Поправката в Закона за движение по пътищата, засягаща глобите за шофиране без винетка, беше приета на второ четене. Парламентарната комисия по регионална политика предложи да не могат да се налагат повече от три глоби за движение без винетка за една календарна година. Това значи, че максималната санкция може да достине 900 лв. – ако бъдете засечени без винетка три пъти през годината. Промяната в закона влиза в сила със стара дата – от 1 януари 2019 г.

Поправката стана известна като “поправка Пролеша”. Жителите на селото в община Божурище край София са с натрупани глоби от по 30 - 40 хил. лв., след като в началото на 2020 г. лично тогавашният премиер Борисов им каза да не си купуват винетки, ако пътуват до София. След това обаче се оказа, че АПИ ги глобява.

Освен жителите на Пролеша, от промените ще се възползват и още около 10 хил. нарушители, които са шофирали без винетка през изминалите четири години. Всяка платена глоба над тези три сега ще трябва да се възстанови от агенция "Пътна инфраструктура", но това ще става, след като шофиралите без винетка подадат заявление в АПИ.

Друга важна промяна предвижда да не се налага такса или глоба, ако сте сбъркали до три символа при покупка на винетка. Освен това беше прието при изтичане на 3-месечна или годишна винетка, да получаваме известие с SMS или имейл.

Предстои законопроектът да бъде гласуван в пленарна зала, за да влязат промените в сила. Очаква се това да стане в сряда, 1 февруари 2023 г.

 

Първородната Godzilla!