В България ще има шампионат по драг за мотоциклети!


07 Feb 2023

В България вече официално ще има републикански шампионат по драг рейсинг, след като беше подписан договорът между Българската федерация по мотоциклетизъм и промоутъра на надпреварата „Хела мото спорт“. За момента са потвърдени 5 кръга, като освен на традиционните за драг обществото локации като Кондофрей и Сливен ще има и някои изненадващи дестинации.

„България има сериозно ядро от драг състезатели, но досега не можехме да намерим подходящи места те да развият потенциала си на ниво републикански шампионат. Искаме да вкараме състезателите там където им е мястото, за да се състезават безопасно и на подготвени трасета и да няма незаконни гонки. Очакваме над 60 състезатели в тази първа година, с различно ниво и техническа подготовка, които да премерят сили и да определят най-добрите сред в България.

Някои от топ пилотите ни участваха в шампионати на съседни държави, видяхме как се организират тези събития в Румъния и в Гърция и искаме да предадем опита си и да го направим и при нас. Желанието ни е да направим писта, която да се използва само за драг. Плановете ни като промоутър са да защитим доверието на БФМ и да създадем една конкурентна среда, която да развие дисциплината и пилотите ни“, заяви Християн Калайджиев, собственик на отбора "Хела мото спорт".

„Ръководството на Българската федерация по мотоциклетизъм е изключително доволно и гласува пълно доверие на „Хела мото спорт“ и сме щастливи, че приобщаваме още една невероятна дисциплина към семейството на българския мотоциклетен спорт. През изминалата година български състезатели успяха да покажат, че ние сме и ще бъдем фактори в драг рейсинг дисциплината на Балканите. „Хела мото спорт“ през годините са се доказали като един отличен спортен клуб и се надяваме това да продължи и за в бъдеще,“ коментират от федерацията.

Първородната Godzilla!