Може ли скоро пътническите самолети да летят само с един пилот?


07 Feb 2023

Европейският авиационен регулатор може да позволи някои пътнически полети да се управляват от само един пилот още от 2027 г. Авиационната индустрия отдавна се бори за това с оглед на сериозния недостиг на пилоти. Някои от производителите на самолети, включително Airbus, подкрепят идеята, но уточняват, че за излитане и кацане все още в кокпита ще са нужни двама пилоти, а един ще е достатъчен само за движение при достигане на круизна височина. Тогава другият ще може да си почива, за да поеме по-скоро друга смяна.

Индустрията иска от 2030 г. всички пътнически полети да са изцяло с един пилот, но според специалисти, цитирани от Reuters, това изобщо не изглежда реалистично. Автоматизацията на борда на самолетите е напреднала сериозно, но не достатъчно, че да осигури безопасно кацане в случай на проблем с единствен пилот на борда.

Във всеки случай обаче идеята се проучва и производителите на самолети също работят по въпроса. Airbus проучва концепцията за един пилот в круизната фаза, докато Boeing прехвърля въпроса към регулаторите, пише Reuters. Предстои и обсъждане в Международната организация за гражданска авиация на ООН.

През 2027 г. ще се експериментира с намаляване на екипажите за дълги полети. Там вероятно ще бъде позволено единият пилот да си почива в круизната фаза на полета и така самолетите, които в момента се управляват от трима или дори четирима, може да бъдат само с двама пилоти.

 

Лукс от Китай!