Китайските коли превземат Русия - 8 от 10-те най-продавани модели в страната вече са китайски


08 Feb 2023

Надали е изненада за някого, че пазарът на чисто нови автомобили в Русия се срива с всеки изминал ден. От началото на войната в Украйна и след въведените икономически рестрикции, с всеки изминал месец бройките продадени нови коли в страната намаляват. През януари 2023 година те са 32 499 - с над 63 процента по-малко спрямо същия месец на предходната година.

Auto-Press съобщава също така, че през януари 2021 г. продажбите са били 95 213, а година по-рано - 102 102 или приблизително три пъти по-високи от сега. 

Но въпреки че Lada продължава да бъде най-продаваната марка автомобили в страната със 17 468 доставки, има нещо друго, което прави особено впечатление. Осем от десетте най-продавани модели в страната са от Китай, а тази тенденция със сигурност ще се засилва поради факта, че брандове като Kia, VW и Skoda в момента разпродават налични бройки. Тоест, през идните месеци техните вече ниски продажби ще продължат да вървят надолу до едноцифрени бройки.

Веднага след Lada в подреждането по марки на второ място се нарежда Haval, следван от Geely. По-надолу откриваме GAZ и KIA, следвани от UAZ и Changan. Сред най-популярните модели откриваме Lada Granta и Lada NIVA, следвани от само китайски модели - Geely Coolray, Haval Jolion, Geely Atlas Pro и други.

Много практичен и интересен!