България е изнесла ток за 3 млрд. евро през миналата година


10 Feb 2023

Въпросите за българската енергийна независимост станаха все по-актуални пред последните месеци, особено след старта на руската инвазия в Украйна. Изглежда поне що се отнася до тока, нямаме от какво да се тревожим - поне на този етап и съдейки по данните за 2022 година.

„Ключов въпрос е износът на България на ток. В момента ние сме сред лидерите. Това ни дава енергийна сигурност. Това е изключително важен фактор, много държави в момента страдат. Износът за миналата година генерира над 3 млрд. евро и сега с тези пари компенсираме бизнеса заради скъпия борсов ток. Но не е достатъчно да имаме електроенергия, тя трябва да бъде на приемливи цени“, обяви пред аудитория Росен Христов, министър на енергетиката, по време на международния форум „Власт и бизнес заедно за чиста енергия“.

Николай Шушков – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, допълни, че българската икономика е с най-високо енергийно потребление и с най-малко използване на ВЕИ. „Станахме свидетели на постоянно растящите цени на електроенергията. Затова на всички е ясно, че страната ни трябва да засили декарбонизацията“, каза още той по време на форума.

Що се отнася до Европейския съюз, през 2022 г. за първи път вятърните и соларните централи са произвели повече електроенергия, отколкото е произведена от изкопаем газ. "На тази карта България се вписва много добре, като през 2022 г. фотоволтаичните централи у нас са произвели с 15,9 процента повече ток спрямо 2021 г. Всичко това показва една много добра перспектива, но в същото време изисква много задълбочен анализ и търсене на баланс, така че страната ни да запази добрите си позиции на износител, да спази изискванията за декарбонизация на икономиката, но и да осигури възможности за достъпна и евтина електроенергия за домакинствата и бизнеса“, коментира Славка Бозукова, главен редактор на медия „Стандарт“ и съорганизатор на форума.

Лукс от Китай!