Има надежда да получим два медицински хеликоптера до лятото


13 Feb 2023

Както можете да се досетите, нищо в България не е ясно и всяко решение или обещание е предпоследно. Затова не можем да приемем с особен ентусиазъм думите на служебния министър по здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред bTV, че до лятото най-вероятно ще имаме два медицински хеликоптера. Можем обаче силно да стискаме палци.

"Преди една седмица е създадена работна група, с която спешно се започва обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато Бългатия купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техните технически екипи," коментира пред телевизията Меджидиев.

"Ще се опитаме да осигурим два хеликоптера до лятото. Вчера [10 февруари - б.ред.] имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива - т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще купим".

Междувременно текат преговори с италианската фирма Leonardo за договор за покупка на хеликоптери. Надеждите са, че фирмата ще може да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката.

Припомняме, че новооткритият тунел "Железница" на магистрала "Струма" е пригоден за кацане на медицински хеликоптери.

Лукс от Китай!