Никола Цолов вече е пълноправен член на Alpine Academy

  • Никола Цолов и италианецът Габриеле Мини. Никола Цолов и италианецът Габриеле Мини.
  • Джак Дуън и Виктор Мартини, които карат във Формула 2, продължават да бъдат членове на академията. Джак Дуън и Виктор Мартини, които карат във Формула 2, продължават да бъдат членове на академията.

14 Feb 2023

Днес Alpine публикуваха прессъобщение на своя сайт, с което обявиха състава на академията си за млади пилоти за 2023 г. Той включва осем състезателя от седем държави, които ще карат в шест различни категории. Сред тях е и Никола Цолов, българската надежда за Формула 1. Макар, че Цолов се асоциира с академията на отбора още от март 2022, досега той не бе официално в нея, тъй като в Alpine Academy участват пилоти от Формула 3 или по-високо позициониран в йерархията шампионат.

От тази година обаче „Българският лъв“ вече е в редиците на F3, като даже от днес (14.02.2023) е в Бахрейн, за първите предсесонни тестове за шампионата и първи карания на новия болид на ART Grand Prix (тук може да следите времената в реално време). Успоредно с Формула 3, тестове ще се провеждат и във Формула 2. И двата шампионата започват в уикенда, в който започва и Формула 1 на същата писта, където са тестовете – в Бахрейн. Разликата е, че предсезонните тестове във Формула 1 ще бъдат непосредствено в седмицата преди първия старт – 23-25 февруари. Повече за календара може да прочетете тук.

Заедно с Никола Цолов в редиците на академията вече е и италианецът Габриеле Мини, за който 2023-та също е дебютна година във Формула 3. 16-годишният българин е най-младият пилот във Формула 3, като повечето му конкуренти ще бъдат с поне 2 години по-опитни и преминали през повече шампионати с болиди, а съотборниците му са на 20 и 23, като и двамата имат опит във Формула 3. Джак Дуън и Виктор Мартини, които карат във Формула 2, продължават да бъдат членове на академията.

Много практичен и интересен!