Бусчетата Karsan с електромотори и батерии от BMW i3 вече въртят пробни обиколки в София


14 Feb 2023

Жителите на квартал “Манастирски ливади” в София ще са първите, които ще се възползват от новите довеждащи бусчета на Центъра за градска мобилност.  Електрическите бусчета Karsan са турски, като използват електромотори и батерии от BMW i3. В прессъобщение на BMW отпреди няколко години, когато Karsan все още разработваше новите бусове, се съобщава, че всеки от тях има по две батерии с общ капацитет 88 кВтч. Пробегът с едно зареждане е над 200 км.

Довеждащият транспорт ще минава през “Манастирски ливади Изток”, “Манастирски ливади Запад” и „Павлово“ до трамвайно ухо „Бъкстон“, където жителите на въпросните квартали да правят връзка с трамвайни линии 4, 5 и 7. На по-късен етап се обмисля увеличаването на броя на електрическите бусчета и свързването на мрежата с метрото.

Услугата ще се предлага през работните дни от 6:40 до 22:10 ч., като в час пик бусчетата ще се движат на 16 минути. Те работят на принципа на предварителната заявка, като това ще става с приложението за телефон Businn. С него пътуващите могат в реално време да видят къде се намират превозните средства и коя е най-близката спирка за качване и слизане.

 

Най-достъпният пикап у нас?