Решение на ВКС: да си оставиш колата на платен паркинг е договор за влог


16 Feb 2023

Да оставиш колата си в граден паркинг с бариера и служител вече ще се счита за договор за влог. С други думи, най-накрая някой ще носи отговорност, ако автомобилът ви бъде откраднат от платен паркинг. Това прие състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение за развитие на правото, цитирано от Lex.bg.

Решението идва след дело на македонски гражданин, който през юли 2018 г. оставил колата си Audi A6 на платен надземен паркинг в близост до метростанция в центъра на София. През следващата нощ колата е открадната, а никой от страна на паркинга дори не подава сигнал към полицията. Македонският гражданин предявява иск за 6000 евро срещу фирмата, която стопанисва паркинга, на основание чл. 79, ал. 1, вр. чл. 253 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Посочва, че е налице договор за влог между него и дружеството и то, като влогоприемател, не е изпълнило задълженията си да пази колата с грижата на добър стопанин.

Софийският районен съд уважава иска, като приема, че е налице договор за влог, но след това Софийският градски съд го отхвърля. В решението си втората инстанция заявява, че в случая не е налице договор за влог. Тук се намесва ВКС, който осъжда фирмата да изплати на македонеца 5729,11 евро (11 205 лв.) – на колкото е оценена колата и над 2700 лв. разноски.

„При отнемането на автомобила, служителят не е изпълнил тези свои задължения, тъй като, при положение че е бил придружил лицето, което е отнело автомобила, той би установил, че същото лице не е собственик на автомобила, не разполага с магнитна карта, както и би препятствувал проникването в автомобила. Неизпълнението на тези задължения на длъжностното лице на ответника е проява на небрежност, респ. липса на достатъчно грижи за поверения автомобил, които да се характеризират като грижа на добър стопанин“, заключават върховните съдии.

Лукс от Китай!