MINI Cooper SE Convertible е първият малък премиум електрически кабриолет в света*

  • Галерия с 14 снимки. Галерия с 14 снимки.

16 Feb 2023

Точното изказване в прессъобщението е, „първият премиум кабриолет в света без вредни емисии, в сегмента на малките автомобили“. че MINI Cooper SE Convertible идва три години след дебюта на първото електрическо MINI, хечбекът, които се оказа доста популярен. Един на всеки пет продадени в Европа автомобили на марката е от чисто електрическия модел. Интересно е, че кабриолетът ще бъде ограничен в едва 999 броя. Явно MINI вече са в напреднала фаза с разработката на следващото поколение, което ще бъде само на ток.

Техниката? В официалната публикация не се споменава много за нея, освен че ел. моторът е с мощност 184 к.с. Вероятно компонентите на Convertible са идентични с тези на закрития хеч, което означава също максимални 270 Нм и батерия с капацитет 32,6 кВтч. Ускорението от 0-100 км/ч става за 8,2 сек в сравнение със 7,3 сек при затворения модел.

Пробегът? MINI обещават 201 км автономност. При модела с твърд покрив тя е между 235 и 270 км, като това зависи и от размера на гумите. MINI Cooper SE Convertible идва изключително със 17-инчови колела, “Electric Power Spoke” дизайн, които са изработени на 100% от рециклиран алуминий, подчертават от марката.

Друго? Предвидени са само два цвята Enigmatic Black и White Silve, но понеже все пак е MINI, ще има множество възможности за персонализация на различни елементи. Всички обаче ще носят апликации отвън с надпис “1 of 999”, какъвто има и на праговете. А, да, текстилният покрив е автоматичен и може да се отваря и затваря в движение със скорости до 30 км/ч.

Първородната Godzilla!