Tesla връща в сервизите 362 758 коли, защото автопилотът може да предизвиква катастрофа


17 Feb 2023

Започва голямо изтегляне на автомобили Tesla, оборудвани със софтуер за пълно самоуправление (FSD). То включва всички модели на бранда, налични в момента, като се върнем към 2016 г. за Model S и Model X, 2017 г. за Model 3 и 2020 г. за Model Y. Общо 362 758 превозни средства са обект на изтегляне в сервизите.

Производителят вижда потенциална опасност от действията на FSD в определени ситуации, които биха могли да позволят на „превозното средство да превиши ограниченията на скоростта или да премине през кръстовища по незаконен или непредсказуем начин“. Така, логично, се увеличава рискът от катастрофа, информира Tesla, която организира акцията заедно с американската пътна агенция NHTSA.

Според данните FSD показва склонност за непълно спиране на кръстовища със знак стоп, както и преминаване на жълт светофар. Резюмето за сервизната акция гласи, че колите, използващи FSD, може да „реагират недостатъчно“ на промените в ограниченията на скоростта, както и да не отчитат корекциите на водача при превишаване на скоростта.

Tesla ще изпрати съобщения до собствениците на засегнати автомобили в средата на април, след което ще започне сервизната акция.

Първородната Godzilla!