Никола Цолов завърши успешно 3-дневните тестове на “Сахир”

  • Галерия със снимки от тестовете Галерия със снимки от тестовете

17 Feb 2023

Никола Цолов приключи успешно 3-дневните предсезонни тестове във Формула 3 на пистата “Сахир” в Бахрейн. Това бяха единствените предсезонни тестове за шампионата, а календарът започва на 4 и 5 март, успоредно с началото на сезона във Формула 1. 

 

16-годишният ни пилот записа стабилните 166 обиколки в общо пет сесии (последната в третия ден беше отменена заради пясъчна буря). Във всеки от трите дни програмата на Никола беше сходна с тази на съотборниците му Грегоар Соси и Кейлън Фредерик. В повечето сесии Соси записа времена с по около 0,5 секунди пред другите двама, като най-бързите обиколки на Цолов бяха идентични с тези на Фредерик. Това е повече от обещаващо, като имате предвид, че американецът вече има два сезона във Формула 3 зад гърба си, а Никола е дебютант. 

Все пак представянето в тестовете се диктува строго от програмата на отбора и е рано за обобщения. По-голямата част от програмата се състоеше от изпитания на състезателното темпо, със симулации на квалификации в първия и втория ден рано сутрин, докато в последния ден Цолов и колегите му въртяха дълги серии с повече гориво. В първия и третия ден Цолов записа 11-о време, докато във втория беше 6-и. Във всеки от трите дни на пистата имаше по 30 състезатели – във Формула 3 се състезават десет отбора с по трима пилоти.

“В шампионата има пилоти с много по-богат опит от мен с тези болиди или близки до тях и знам, че трябва да науча още много, за да съм по-близо до времената им”, коментира Цолов.

Преди началото на сезона Никола Цолов ще вземе участие в три старта на пистата “Яс Марина”, но не с болид от Формула 3, а с такъв от Регионалната формула на Близкия изток (Formula Regional Middle East Championship). Това е междинно стъпало между Формула 3 и Формула 4. Цолов ще се състезава с болид с двигател Alfa Romeo и ще се изправи срещу конкуренцията на младежкия пилот на Red Bull Себастиан Монтоя (син на Хуан Пабло Монтоя), който миналата година дебютира в два старта от Формула 3, като записа две осми места. Водач в класирането на Регионалната формула на Близкия изток е пилотът от академията на Mercedes Андреа Кими Антонели. Състезанията на “Яс Марина” представляват последен кръг от шампионата на Близкия изток. И трите старта ще бъдат предавани безплатно в YouTube. Първият ще бъде в събота, 18 февруари 2023 от 17:30 часа българско време. Останалите два старта са в неделя, 19 февруари, от 7:45 и 11:45 часа.

 

Първородната Godzilla!