След инспекция пресякоха 'хранилка' за полицаи край Цалапица

  • 3 снимки от проверката край Цалапица 3 снимки от проверката край Цалапица

20 Feb 2023

По инициатива на Европейски Център за Транспортни Политики (ЕЦТП) се проведе инспекция в обхвата на пътен възел „Цалапица“ на АМ1 “Тракия” при км 112+700. В огледа се включиха началникът на отдел „Пътна полиция“ при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) - Пловдив и директорът на Областно пътно управление (ОПУ) Пловдив при Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По време на проверката, която е водена лично от Диана Русинова председател на УС на ЕЦТП и Теодор Атанасов, член на УС, са констатирани множество дефицити по пътна безопасност, като липсващи знаци, пътна маркировка, дупки по пътя и лошо състояние на ограничителните си системи за пътища (ОСП – мантинели). По време на инспекцията поради липсващите знаци няколко автомобила навлизат в насрещното.

ЕЦТП инициира тази проверка, защото по-рано при пътуване в същата посока инспекционният екип се е натъкнал на патрул на полицията, който криейки се зад храстите, е санкционирал подред объркали се водачи на МПС. Екипът на ЕЦТП незабавно е уведомил ръководството на ОДМВР - Пловдив с искане тази практика да се преустанови и да се провери изцяло състоянието на пътната връзка.

При проверката се констатирани пътни знаци, които са произведени през 2005 година, които на практика са излезли от експлоатационна годност, както и такива, които са толкова стари, че изобщо на гърба им няма информация кога са били произведени. В обхвата на пътната връзка също така има множество непочистени боклуци, липсващи елементи С14.1 (котешки очи). ОСП са произведени по стария стандарт СПО-97 и са за пълна подмяна. На надлеза над магистрала „Тракия“ има и множество дупки. Пътната маркировка не е подновява от години.

В обхвата на пътя има множество пясъчни наноси, които влошават сцеплението на автомобилните гуми с настилката. Също така съоръженията за отводняване и канавките не са почиствани от години, което води до задържане на водата върху платното за движение, а по този начин пътят се и разрушава. Задържането на воден филм върху асфалтовото покритие, както и лошото състояние на асфалта, са сигурна формула за настъпването на пътнотранспортни произшествия, а такива в този участък от пътя не липсват по данни на "Пътна полиция" Пловдив.

Този пример е подходящ за онагледяване на т. нар. „хранилки“, където водачите са обречени да бъдат глобени, защото са сгрешили поради объркващи, неправилни и некачествени указателни табели. В тази връзка се очаква в срок до края на месец март дефицитите да бъдат отстранени. ЕЦТП ще състави специален доклад с препоръки и констатации.

Първородната Godzilla!