Пускат още 15 км от “Хемус” тази година


27 Feb 2023

До края на 2023 г. ще бъде пуснато движението по следващия 15-километров участък от “Хемус” – от пътен възел “Боаза” до пресичането с третокласния път Луковит – Угърчин и пътен възел “Дерманци”. Това съобщава Mediapool, като се позовава на Венцислав Ангелов, председател на Управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Този участък трябваше да е готов през 2021 г., но две години са пренебрежимо закъснение, като имате предвид, че догодина се навършва половин век, откакто се строи магистрала “Хемус” и още не е построена и половината (в експлоатация са 191 от 418 км).

Както вече съобщихме, тази година започва и строителство на нови 12 км от другия край на магистралата – отсечката от пресичането с второкласния път Търговище – Разград до участъка Белокопитово – Буховци.

Ремонт на тънкия асфалт?

Засега нагънатата и неравна отсечка от магистралата от София до Яна, по която беше установено, че са спестени близо 10 см дебелина на асфалта, се определя като безопасна, въпреки оплакванията на шофьорите. Засега тя няма да бъде ремонтирана, но в следващите години ще е нужен ремонт, заяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов.

Магистралата Русе - Велико Търново

През 2023 г. ще завършат проектантските дейности и отчуждителните процедури. Това би позволило строителството да започне още тази година. 133-километровата магистрала трябва да започва от планирания трети мост на река Дунав при Русе и да облекчи значително трафика по едно от най-натоварените направления в Северна България.

 

Лукс от Китай!