Tesla Model 2, това ти ли си?

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

27 Feb 2023

В интернет се появиха снимки на тестова кола, засечена в Китай. Някои медии твърдят, че това може да е първи прототип на бъдещата най-малка и евтина Tesla – Model 2. Колебанието обаче идва от факта, че каросерията на прототипа изглежда е тази на Mazda CX-30. В автомобилната индустрия не е рядкост производителите да си споделят технологии и цели каросерии, като Tesla има опит в това отношение, особено с по-ранните си модели. Roadster по същество беше силно преработен Lotus, а в интериора на Model S сме виждали някои елементи от Mercedes.

Във всеки случай обаче използването на каросерия от бензинова Mazda не изглежда особено логично при разработването на нова Tesla, дори това да се прави само с цел заблуждаване на папараците. Като стана въпрос за папараци, фаровете, джантите и спирачките са толкова категорично от Tesla, че едва ли някой щеше да ги запази така издайнически, ако искаше да скрие марката и моделът. Така че нямаме ясно обяснение какво точно виждаме на снимките.

Ако това е бъдещият Model 2, то той явно е в доста ранна фаза от разработката си. За новата най-малка и най-евтина Tesla знаем, че Мъск възлага особено големи надежди тя да се превърне в най-масовия модел на марката – доста по-продаван от Model 3 и Y. С размери, близки до тези на VW Golf (и явно Mazda CX-30), Model 2 ще бъде насочен основно към пазарите в Европа, Азия и Южна Америка, а не към родния си американски. Като казахме за роден американски пазар, трябва да се има предвид, че новата най-малка Tesla ще бъде разработена изцяло в Китай и ще се произвежда пак там, което е задължително, ако Мъск се надява да постигне обещаната цена от под 25 хил. долара (23 700 евро по курса за днес). Очакванията на Мъск са, че Model 2 ще надхвърли общите продажби на всички други модели на Tesla - S, 3, X, Y и Cybertruck.

Следим темата с интерес!

 

Първородната Godzilla!