Tesla мина 4 млн. произведени коли, официално обяви гигазавода в Мексико


02 Mar 2023

По време на деня на инвеститорите на Tesla на 1 март 2023 г. компанията обяви своя нов генерален план (Master Plan 3). Противно на очакванията, събитието не разкри никакви подробности за нови модели. Вместо това основната тема беше възобновяемата енергия и ролята на Tesla в процеса по преход към зелена енергия. 

 

Изпреварване на VW Group и Toyota по производство

Tesla още веднъж потвърди ангажимента си до 2030 г. да произвежда по 20 млн. коли годишно. За сравнение към днешна дата са произведени общо 4 млн. коли Tesla, като 2022 г. е първата с над 1 млн. годишно производство – 1,31 млн. коли. “Tesla се нуждаеше от 12 години, за да произведе милион коли, но само 18 месеца за втория милион, 11 месеца – за третия, седем месеца – за четвъртия.” Това каза шефът на производството Том Джу.

Отваряне на суперзарядните за всички електромобили

Процесът по отварянето на станциите от типа Supercharger за всички собственици на електромобили ще продължи. В момента близо 50% от бързата зарядна мрежа на Tesla в Европа може да се използва от електромобили от други марки, като процесът започна и в Щатите.

Нова платформа

Бъдещите модели на Tesla ще използват нова платформа и задвижване. Те ще са съвместими с по-голям брой типове батерии и ще позволяват използването на електромотори без редки метали. Според непотвърдени източници новата компактна Tesla Model 2 ще е първата кола на новата платформа.

Гигазаводът в Мексико ще е край Монтерей

След месеци на спекулации по темата стана ясно, че новият завод в Мексико ще е от типа гигазавод (с капацитет на производство над 1 гигаватчас батерии). Той ще е разположен в Монтерей, на около 600 км от централата на Tesla в Остин, Тексас. Мексиканското правителство е имало резерви за избора на Монтерей заради проблеми с недостига на вода в района, които подобен голям завод би могъл да усили. Припомняме, че Tesla се сблъска с подобни трудности и при строителството на завода в Берлин.

Първородната Godzilla!