Формула 3: Никола Цолов започва втория си сезон с едноместни болиди


02 Mar 2023

След изумителния сезон в испанската Формула 4, където Никола Цолов спечели титлата и постигна нов рекорд за най-много точки в един сезон, 16-годишният българин е готов за следващото стъпало – Формула 3. Сезонът започва след броени часове на “Сахир” в Бахрейн, като се състои от десет кръга, всеки от които е поддържащ състезание от Формула 1, така че Цолов ще кара в десет уикенда, в които има старт от F1.

Програмата на Формула 3 е сходна с тази на Формула 1 – свободната тренировка (тук тя е само една с продължителност едва 45 минути) е в петък сутринта, следвана от квалификацията (30 минути) същия ден следобед. След това в събота и неделя има две състезания – спринтово и основно. В спринтовото победителят взема 10 точки, вторият – 9 и т.н. до десетия, който си тръгва с една точка. Допълнителна точка се присъжда за най-бързата обиколка. В основното състезание схемата за точките е като във Формула 1 – 25 за победителя, 18 – за втория, 15 – за третия и т.н. като десетият получава 1 точка. Полпозишън в основното състезание носи допълнителни две точки. Особеност на квалификацията в петък е, че първите 12 обръщат реда си на старта – т.е. от първа позиция стартира пилотът с 12-о време, от 2-ра – този с 11-о време и т.н.

Отборите в шампионата са десет, като всеки има по трима пилоти, съответно на старта застават внушителните 30 коли. Машините са идентични, задвижвани от 3,4-литров атмосферен шестак с 380 к.с., скоростната кутия е 6-степенна. Болидите са доста по-леки от тези във Формула 1 – 550 кг с пилота.

Самият Цолов на няколко пъти заяви, че ще смята за успех, ако в началото на сезона влиза в топ 10, но не скри амбициите си постепенно да натрупа опит и да се намеси в битката за титлата. Конкуренцията във Формула 3 е значително по-сериозна от тази в испанската Формула 4, но пък българският лъв показа, че неслучайно е смятан за един от най-перспективните състезатели по пътя към Формула 1.

У нас поне засега нито една телевизия няма да излъчва шампионата, така че ще може да следите състезанията онлайн или през чужди канали. Sky Sports F1, например, предава Формула 3 на живо, включително тренировките. 

За първия кръг в Бахрейн свободната тренировка в петък (3 март 2023 г.) започва в 9:55 наше време и ще продължи до 10:40. Квалификацията е от 15:00 до 15:30. Спринтовото състезание в събота е от 11:15 до 12:00, а основното състезание в неделя – от 10:50 до 11:35.

Видео представянето на шампионата може да гледате тук!

 

Много практичен и интересен!