Шеф на пътни строители: 'Отношението към бранша не е етично!'


06 Mar 2023

През миналата седмица една от най-обсъжданите теми в България беше дебелината на асфалтовото покритие на магистрала "Хемус", за която се установи, че е далеч под нормата. Въпреки това, съоръжението се оказа относително безопасно за употреба, но все пак се нуждае от спешен ремонт. Сега чуваме и страната на пътните строители, които пък се оплакаха от неетично отношение от обществото.

"Отношението към бранша не е етично", коментира Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара "Пътища", пред БНР. "От Министерството на регионалното развитие и благоустройството се опитват да ни злепоставят умишлено. В момента се насажда в обществото мнението, че цялата пътна гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта. В тази група трябва да добавим и Европейската комисия... Има недостатъци, никой не е безгрешен. Пътните строители сме олицетворение на това, което представлява цялата държава. Но да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо. Най-вероятно с Камарата на строителите ще излезем с писмена позиция по този въпрос".

Според Чайков основната причина за калпавите пътища в България не е корупция или кражба, а липса на адекватно финансиране.

"В тези страни [от Западна Европа - б.ред.] поддържането е на друго ниво, а ремонтите, особено на магистралите, се правят на седмата-осмата година. Най-натоварените магистрали в Германия се ремонтират на всеки шест години, плюс текущото поддържане, което е на светлинни години от нашето... Секторът у нас не е дофинансиран в продължение на 15 години".

Пълното интервю можете да чуете във видеото по-горе.

Лукс от Китай!