Експерти след проверка на тунела за 'Люлин' в София: нивата на безопасност са значително подобрени

  • 8 снимки 8 снимки

07 Mar 2023

От рано тази сутрин движението през тунела за квартал "Люлин" в София е пуснато, с което се слага край на един от най-мащабните ремонти в столицата ни през последните месеци. Както винаги обаче, поглеждаме със смесени чувства - радостни от новата придобивка, но скептично настроени спрямо качеството на изпълнението.

Експертите от Европейски Център по Транспортни Политики обаче ни дават известни поводи за спокойствие. Специалистите по пътно строителство и безопасност са направили инспекция на тунела вчера, ден преди движението официално да бъде отворени и в двете платна на съоръжението. Ето какво казват експертите след проверката:

"Днес [06.03.2023 - бел. ред.] екип на ЕЦТП посети тунел “Люлин” в гр. София. След като получихме множество сигнали за пропаднали шахти и лошо осветление, нашата оценка е, че това не е вярно. Вложени са много усилия и ремонтът на тунела е изпълнен много добре.

Положена е пътна маркировка, отговаряща на нормите. За първи път на входа на тунелите са сложени пътни знаци с променящи се съобщения. По стените на тунела има специална лента, която спомага за по-добрата ориентация на участниците в движението. Тунелното съоръжение е снабдено с видеонаблюдение.

Осветлението при адаптационната зона е 120 Cd, което покрива изцяло нормите при скорост преди тунела 50 км/ч. Тунелът “Люлин” има модерен облик и нивата на безопасност в него са значително по-добри от преди ремонта."

Първородната Godzilla!