Саудитска Арабия строи The Line: 170-километрова сграда небостъргач

  • Галерия с 15 снимки и рендъри Галерия с 15 снимки и рендъри

09 Mar 2023

Чакайте, какво!? В Близкия изток са луди по всякакви грандомански проекти, но The Line е абсурдна лудост. Представете си небостъргач с височина 500 метра, който обаче се простира на 170 км дължина. По-правилно е да кажем, че The Line е град, отколкото сграда, но каквото и да е, то е лудо!

На всичкото отгоре чудовищното стъклено нещо е разположено насред пустинята! И ако мислите, че става въпрос за някакъв смахнат проект, който никога няма да стигне до реализация, то погледнете видеото тук, което показва, че строителството съвсем сериозно тече!

 

The Line би следвало да се превърне в най-гъсто населеният град в света. С очаквано население от девет милиона души, това прави 260 хил. души на квадратен километър. За сравнение най-гъстонаселеният град в света (Манила, Филипините) е с 44 хил. души на квадратен километър. Тайната е във вертикалната планировка на The Line. Гигантската конструкция ще се простира на дължина от 170 км, но на широчина от едва 200 метра. Височината е 500 метра, което ще включва различни инфраструктури, затворени между двете стени. Всичко това ще се управлява от изкуствен интелект, охлаждането ще бъде поверено на изцяло възобновяеми източници, а природата в района (който е предимно пустинен) щяла да бъде запазена в границите на 95% от богатството си в момента. Искаме да видим как ще се охлажда стъклен аквариум насред пустинята, при това по екологичен начин! 

 

Транспортът също е много интересно решен: подземно ниво, което се изгражда в момента, ще разполага със супер бърз влак, движещ се с над 500 км/ч. Но той ще е само за придвижвания на големи разстояния, например до летището в края на The Line. Докато всичко необходимо във всекидневието – магазини, детски градини, училища, университети, болница, спортни съоръжения, паркове – ще бъде на не повече от пет минути пеша. В The Line няма да има пътища, нито коли – придвижването ще е изцяло пешеходно, с асансьори, автономни платформи или въпросния влак.

Проектът, първоначално оценяван на между 100 и 200 млрд. долара, според някои изчисления може да надхвърли дори 1 трлн. долара. Въпреки това правителството на Саудитска Арабия вижда в него част от своята Визия 2030 за намаляване на зависимостта си от износа на петрол и привличането на чужди бизнеси, така че явно инвестицията си струва. 

А дали подобен стъклен град в пустинята би могъл да съществува реално!? 

 

Първородната Godzilla!