Най-новата велоалея у нас свързва Ботевград с Трудовец


13 Mar 2023

На фона на масово строителство и обособяване на велоалеи в Западна Европа, особено по време на пандемията, у нас този процес почти не се случва. Затова отбелязваме похвалното усилие на всяка една община, дори когато става въпрос за съвсем кратки отсечки. В случая става въпрос за инициатива на община Ботевград, която възстановява старата велоалея между Ботевград и село Трудовец. Първият етап, осъществен през 2022 г. включва изграждането на 17 отводнителни съоръжения, нова канавка и разширяването на трасето. Новата велоалея ще бъде широка 2,50 м, докато старата е била 2,10 м.

През миналата седмица започна вторият финален етап от дейностите – полагането на бордюри и асфалтовото покритие. Предстои поставяне на защитна мантинела, която да предпазва колоездачите от колите по пътя. Ще бъде поставена също вертикална и хоризонтална сигнализация. Засега не е ясно как ще бъде решено преминаването на колоездачите през тежкото кръстовище на изхода на Ботевград (детелината на път Е79), което с актуалното инфраструктурно решение би могло да бъде предпоставка за тежки ПТП-та.

Цялата велоалея трябва да е готова в началото на лятото, за да свърже намиращите се на по-малко от 2 км един от друг Ботевград и Трудовец.

 

Първородната Godzilla!