Осем страни от ЕС (не и България) се срещат да обсъдят ограниченията на вредните емисии


13 Mar 2023

Министрите на транспорта от осем европейски страни ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят съвместни действия във връзка с предложението за нулеви вредни емисии на превозните средства от 2035 г.

Официално срещата между Чехия, Германия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Унгария и Словакия ще бъде фокусирана върху по-скорошния стандарт Евро 7, но най-вероятно разговорите ще доведат до обща позиция и по забраната на вредни емисии въобще от 2035 г., което по същество забранява двигателя с вътрешно горене такъв, какъвто го познаваме в момента.

“Ще обсъдим неотдавнашните законодателни актове, които оказват силно влияние върху автомобилния сектор и бъдещата достъпност на индивидуалната мобилност в ЕС”, казва Мартин Купка, чешки министър на транспорта, цитиран от “Дневник”.

Припомняме, че Германия в последния момент спря спорния закон, което беше прието като изненада в Брюксел. На по-ранен етап България също се беше обявила като застъпник на спасяването на двигателя с вътрешно горене, като за момента страната ни изглежда няма да бъде представена на срещата на недоволните страни.

 

Първородната Godzilla!