Махат 'златната локва' от границата с Турция, дезинфекцията на коли и камиони спира


15 Mar 2023

След няколко години на ровене по темата кой управлява т.нар. "златна локва" на границата с Турция, държавата изненадващо взе решение да прекрати тази практика. Това става ясно от съобщение на Министерството на земеделието до медиите, в което се разкрива, че практиката за дезинфекция на автомобили и камиони, влизащи от Турция в България, се преустановява от 13 март тази година.

"Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България. Поради което със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция, са преустановени".

Въпросната локва беше едно доста доходоносно занимание, управлявано не от държавата, а от фирма "Пи.Еф.Си" ЕООД. При преминаване през граничен пункт, лека кола трябваше да заплати 5 лева, а камион 25 лева с цел дезинфекция на колелата и шасито със специален химичен разтвор.

Много практичен и интересен!