Kia показа EV9 – електрически гигант с размерите на малък замък

  • Галерия с 16 снимки Галерия с 16 снимки

16 Mar 2023

Kia показа внушителния си нов електромобил – EV9. Гигантът ще се предлага и на нашия континент, но се очаква да е особено популярен в Щатите, главно заради трите си реда седалки. 7-местният интериор (ще има и версия с шест места) го превръща в пряк конкурент на Tesla Model X, макар по външен вид новата Kia да е далеч по-ръбата. Въпросните седалки са гъвкави – например тези на втория ред могат да се завъртат на 180 градуса, което превръща интериора в идеален за игра на карти. Големият кросоувър ще играе ролята на топ модел за Kia. 

 

Внушителните екрани в предната част са три – два 12,3-инчови – един зад волана и един сензорен за контрола на повечето функции. Управлението на климатика е отделено в собствен малък 5-инчов екран. Прави впечатление, че пластмасата на доста места е заменена от метални акценти, които изглеждат яко.

Засега Kia пази в тайна подробностите за задвижването. Въпреки това знаем, че платформата е 800-волтовата E-GMP (Electric Global Modular Platform) – първата изцяло електрическа за концерна, на която стъпват Hyundai Ioniq 5 и 6, както и по-малката Kia EV6. Повече подробности за задвижването ще имаме преди края на месеца, когато ще се осъществи официалната дигитална премиера на гиганта.

Първородната Godzilla!