Строим нова ЖП връзка с Турция


20 Mar 2023

България и Турция ще имат нова железопътна връзка при ГКПП Лесово - Хамзабейли. За целта България започва проучването за възстановяването на изоставената от над десет години ЖП линия между Ямбол и Елхово. Пусната е обществена поръчка за прединвестиционно проучване, при което ще се анализират различните възможности за трасето. 

Последният пътнически влак до Елхово се движи през 2002 г., а последният товарен – през 2009 г. Още в този период линията е занемарена и днес постепенно се руши и разграбва.

Идеята за възстановяването и удължаването на влаковото трасе цели облекчаване на трафика през Свиленград. Тапите от товарни влакове на границата с Турция при Свиленград са проблем от години. Заради тях България пропуска ползите от интермодалните превози с качените на влакове ТИР-ове. Междувременно Турция и Румъния готвят заобикаляне на тапата при Свиленград, като подписаха договор за Ro-La превоз с ферибот през пристанището на Констанца.

Проектът за нова ЖП връзка до Лесово ще струва около 120 млн. лв., като се очаква трасето да поддържа пътнически влакове със скорост от 160 км/ч и товарни със скорост до 120 км/ч.

 

Първородната Godzilla!