Откриват част от магистрала “Европа” и от разширения път Мездра - Ботевград


21 Mar 2023

Малко преди Великден ще бъдат пуснати за движение два важни новостроящи се пътни участъка. Става въпрос за сравнително кратки отсечки. Едната е част от пътя Ботевград - Видин в участъка между селата Скравена и Новачене (7,5 км) край Ботевград. Другата е дългоочакваният нов участък от магистрала “Европа”, който също не е изцяло готов, но за движение ще бъдат отворени 7 км.

Ботевград - Видин

Важният за цяла Северозападна България път напредва бавно. Между Мездра и Ботевград се строи на много места, но в същото време се правят промени в Подробния устройствен план и на някои места все още се отчуждават земи. Участъкът от Скравена до Новачене е първият изцяло готов в тази част от скоростния път Ботевград - Видин. Очаква се позволената скорост на него да бъде 120 км/ч.

Магистрала “Европа”

Новият участък е около половината от 14,5-километровия лот от ГКПП “Калотина” до Драгоман. Целият участък за пореден път се бави, но би следвало да е готов през лятото.

Обход на Бургас

Макар да няма официално потвърждение, се очаква около Великден или най-късно за летния сезон да бъде открит и обходният път на Бургас, който ще изведе трафика към Варна и Северното Черноморие извън града. Това е най-кратката връзка от магистрала “Тракия” към Слънчев бряг и Варна. Проектът е на десет години, но реално строителството започна преди три години.

 

Много практичен и интересен!