Отвориха офертите за проектиране на магистралата от Дупница до Гюешево


22 Mar 2023

Агенция “Пътна инфраструктура” отвори предложенията за изработване на идеен и технически проект за една от бъдещите магистрали – тази от Дупница до ГКПП “Гюешево”, която за първи път ще създаде магистрална връзка с Македония. Прогнозната стойност беше 3,1 млн. лв. без ДДС, а най-ниската оферта е двойно по-ниска – 1,54 млн. лв. Срокът за изготвяне на проекта е 150 дни.

Идеята на новата магистрала е да се изгради бърза връзка от магистрала “Струма” до границата. Трасето е част от трансевропейския коридор №8, който свързва Черно и Адриатическо море. Очаква се новата магистрала да позволява движение със 120 км/ч. Тя ще започва с пътен възел на магистрала “Струма” при Дупница, ще преминава през Кюстендил и ще завършва при Гюешево. Дължината е около 62 км.

Следващите етапи са екологичните оценки, след които се прави технически проект, съобщава “Капитал”. Това ще отнеме поне няколко години за начало на строителството, като срокът ще зависи и от желанието на управляващите от двете страни на границата най-накрая да има по-бърза и безопасна връзка между София и Скопие.

 

Лукс от Китай!