Предпоследно: магистрала “Европа” ще е готова до края на 2024


23 Mar 2023

Магистрала “Европа” ще бъде завършена до края на следващата година, заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Той провери строителството лично, като потвърди, че за Великден ще бъде пуснат 6,5-километров участък от 14,5-километровия лот между Драгоман и границата със Сърбия.

Магистрала “Европа” стана печално известна със забавянията си. Ако тръгнете от Лондон и искате да стигнете до Истанбул, това е последният участък, който все още не може да се мине по магистрала. Сърбия завърши последния участък от 109-километровата си магистрала А4 от Ниш до границата с България през 2019 г.

Цялата магистрала “Европа” е разделена на три лота. От тях готов и в експлоатация е средният – между Драгоман и Сливница. До началото на лятото би следвало да е изцяло готов и този от Драгоман до Калотина. Така за следващата година остава само третият лот с дължина 16,5 км, който свързва Сливница с Околовръстния път на София и Северната скоростна тангента. Той обаче задължително трябва да започне да се строи още тази година, за да не изгуби България евросредствата за изграждането му.

 

Лукс от Китай!