Цените на петрола тръгнаха нагоре, задава ли се пак увеличение на горивата?


04 Apr 2023

Цената на петрола изненадващо скочи с близо 6% в понеделник, съобщава “Дневник”, като цитира BBC. Суровият петрол сорт Brent достигна близо 85 долара за барел. Причината е, че страните от OPEC+ (Organization of the Petroleum Exporting Countries, Организацията на страните износители на петрол, в която членуват 13 страни, сред които Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Кувейт и Венецуела) обявиха изненадващо намаляване на производството.

Опасенията на икономисти са, че по-високите цени на петрола веднага ще доведат до увеличение на цените по бензиностанциите. Както българските шофьори добре знаят, цените на горивата у нас скачат в деня, в който световните борси обявят по-високи цени на петрола, но след това често забравят да паднат в деня, в който цената на суровината се върне на по-ниските си нива.

Засега положението е такова, че Саудитска Арабия, Ирак и още няколко износители от Персийския залив намаляват добива с около милион барела петрол на ден, а Русия смята да удължи до края на годината решението си да свие производството на суров петрол с половин милион барела дневно.

Цените на петрола се качиха, когато Русия започна войната в Украйна, но в момента са на нивата отпреди началото на конфликта.

В случай че те се задържат високи, това ще се отрази сериозно на и без това високата инфлация в Европа.

 

Първородната Godzilla!