Tesla строи нов завод за индустриални батерии в Китай

  • Галерия със седем снимки на батерии от типа Tesla Megapack Галерия със седем снимки на батерии от типа Tesla Megapack

11 Apr 2023

Tesla подписа договор за изграждането на нов “мегазавод” в Шанхай. Той обаче няма да е насочен към автомобилния бизнес на компанията. В новото съоръжение ще се правят батерии от типа Megapack – това са индустриални батерии, които се използват за съхраняване на голямо количество енергия – най-често като запасни мощности или от соларни и вятърни централи, а също на отдалечени и несвързани с електрическата мрежа обекти.

Гигантският завод ще има капацитет от 40 гВтч годишно – повече от актуалния глобален капацитет на съществуващите в момента решения за съхранение на енергия. Новото съоръжение ще бъде почти идентично с подобния завод на Tesla в Калифорния. Там също се произвеждат около 10 хил. броя Megapack на година, което се равнява на 40 гВтч.

Производственият център в Шанхай цели да облекчи недостига на предлагане на батерии Megapack от Tesla – в момента за такива продукти се чака около две години.

Tesla се надява да построи завода екстремно бързо – строителните дейности започват в близките седмици, а началото на производството на батерии е предвидено за второто тримесечие на 2024 г.

Много практичен и интересен!