Какви са предимствата на мини багерите и в какви работни условия са най-подходящи?


18 Apr 2023

Първият мини багер е японско изобретение, което датира от края на 60-те години на XX век. Първоначално неговото предназначение е било просто да замени ръчния труд на 5-6 души с кирки и лопати чрез използване на стрела, рамо и кофа. Днес обаче модерните мини багери имат много повече възможности и функции, които ги превръщат в почти универсални машини, използвани масово по строителните обекти в населените места. Неслучайно те са най-продавания вид земекопна техника в Европа.

Повече от преимущества

По същество това е хидравлична машина с работна маса от 600 кг до 5 т. Задвижва се от дизелов двигател, но вече се предлагат и електрически с тягови батерии. Ходовата част обикновено е с гумени вериги. Колесните модели с гуми са рядкост и освен за строителство много успешно се използват в западноевропейското селско стопанство и в частност в градинарството. Традиционно мини багерите се оборудват с кабина, но повечето производители предлагат също модели само с навес. Най-малките имат само защитен ролбар.

Предимствата на мини багерите от Titan Machinery ясно се виждат в сравнение с други машини като комбинирания багер-товарач:

- Компактни размери, позволяващи работа в тесни пространства, в т.ч. вътре в помещения;

- Заемат малка площ на обекта;

- Двигател с малка мощност, нисък разход на гориво;

- Завъртане на надстройката на 360° и ефективна работа в непосредствена близост до стени и стълбове;

- Нисък център на тежестта, голяма стабилност;

- Многофункционално приложение чрез използване на различни видове прикачен инвентар.

Ограниченото пространство е тяхната стихия

Високата продуктивност на този вид техника се наблюдава най-добре в тесни пространства - в близост до стена, ограда или стълб. Производителите предлагат модели, чиято противотежест или дори цялата надстройка при завъртане не излиза от габарита на ходова част. В същото време стрелата има ход наляво и надясно, което позволява бързо успоредно копаене до самата стена. За да се запази баланса при работа на по-голяма дълбочина или с по-тежък прикачен инвентар, има и модели с изпъкнала противотежест.

В тесни места, благодарение на въртящата се надстройка, мини багерът може да загребе почва и да я изсипе на 270° от мястото на копаене. А това е невъзможно за комбинираната машина. Тя заема и двете ленти на уличното платно, за да извърши дадена дейност, а много често мини багерът би извършил същата работа по-бързо, при това използвайки само едната лента - другата може да остане отворена за трафика от автомобили.

В редица случаи мини багерът може да изпълнява същите задачи по профилиране и обработване на повърхности както по-големите машини.

Сега е моментът да инвестирате в нова компактна техника

Като официален представител на Case Construction Equipment и Wacker Neuson, дружеството предлага богат асортимент от компактни строителни машини. Изпратете запитване онлайн или позвънете още сега на телефон 0882 408 526 за нови или на 0888 133 338 за употребявани.

Лукс от Китай!