Honda Civic Type R постави рекорд на „Нюрбургринг“


20 Apr 2023

Honda Civic Type R отново е най-бързият сериен автомобил с предно предаване на „Ринга“. Отново, защото преди пет години марката записа най-добро време с FK8 Civic Type R (7:43.8), а година по-късно Renault я избута от най-високото стъпало и настани там Megane RS Trophy-R, с неговите 7:40.1 мин.

Сега шестата генерация FL5 на топ Civic-а обиколи „Нордшлайфе“ за  7:44.881. Което е с, ъъъм…, около 4,8 сек по-бавно време от това на Renault-о. Значи има някаква грешка? Няма. През 2019 г. бе взето решение за промяна на начина на зачитане на „чиста“ обиколка на „Ринга“. В резултат дистанцията е по-голяма и съответно, оттогава насам времената ще са по-високи. Иначе казано, по-лошият резултат на новия Civic реално е по-добър резултат и съответно рекорд.

Въпреки това пъргавата Honda оставя зад себе си коли, като Merc CLA AMG и дори E 63 S, Lambo Gallardo и пистово фокусираната версия Z28 на Chevy Camaro, някои от тях дори с времена на по-късата конфигурация. Браво Civic! Може би се чудите с какво е била обута Honda-та по време на рекорда. Серийно Type R излиза с чудесните Michelin Pilot Sport 4S, но опционално може да се поръча и с по-лепкавите Pilot Sport Cup 2 Connect, с които е направена обиколката.

 

Първородната Godzilla!