BMW i5 ще сменя лентата автономно, ако погледнете страничното огледало

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

26 Apr 2023

BMW i5 ще дебютира след няколко седмици (24 май). Електрическият седан идва с ново умно окачване, в което инженерите са успели да комбинират агресията на Серия 3 с комфорта на Серия 7. Поне така обещават. То разчита на информацията от десетки сензори, които следят скоростта, ъгъла на завиване и настилката. Новото окачване ще е серийно за i5 M60 и опционално за версията i5 eDrive40. Добрата новина е, че системата ще е налична и при конвенционалната Серия 5, макар и с различни настройки заради по-малкото тегло. Конвенционалната Серия 5 обаче ще дебютира малко след електрическия вариант.

Баварските инженери са хвърлили доста усилия и в посока на автономното управление. Макар то все още да не е изцяло реалност, то ще видим някои доста футуристични функции – настройките на колата ще позволяват автономна смяна на лентите. Тя ще става или като при i7 и Tesla – с подаване на мигач – или само с поглеждане към страничното огледало. Не сме напълно сигурни как точно ще работи въпросната система, при положение, че шофьорите поглеждат към огледалото не само в случай на изпреварване, така че нямаме търпение за повече подробности, но видеото по-долу може да ви разкрие доста любопитни детайли.

Дотогава може да припомним, че i5 ще се предлага в два варианта: i5 eDrive40 и i5 M60. Първият вероятно ще вземе наготово системата от i4 40, т.е. ще има 340 к.с. и 430 Нм. За M60 пък може да предположим, че ще има същите характеристики като iX M60 – 619 к.с. и 1100 Нм. Този вариант вероятно ще ускорява до 100 км/ч за под 3 секунди и ще бъде едно от най-бързите BMW-та въобще.

И това съвсем не е всичко. Според някои издания баварците готвят i5 M – изцяло електрическа версия на класическото M5, която би могла да има над 700 к.с. и 1200 Нм.

 

 

Лукс от Китай!